Kraftsamling på Förbundskonferensen 2024

Helgen 21-22 september arrangerades den årliga Förbundskonferensen på Långholmens Hotell & Konferens i Stockholm.

Tema för konferensen var Demokrati och transparens, där organisationens kommittéer, distrikt och förbundsledning samlades för att tillsammans utvärdera och planera verksamheten. Uppslutningen var god och representanter från samtliga kommittéer, undantaget en, fanns på plats samt fem av sju distrikt. Kansli och förbundsstyrelse startade upp arbetet redan på fredagen med styrelsemöte och konferensplanering.

Ordförande Ramon Malavé hälsade alla välkomna och introducerade förbundsstyrelsens mål och syfte med helgen – att få en dialog och kunskapsutbyte för att kunna fortsätta det gemansamma arbete mot ett öppnare och mer demokratiskt och jämlikt förbund. Gästföreläsare och processledare under lördagen var sedan Musse Hasselvall, känd bl.a. som kampsportsprofil, författare, programledare m.m. Tillsammans med vice ordförande Anja Nordlund och GS Sarah Wennerström höll han i helgens mest omfattande arbetspass, där jämställdhet och mångfald togs upp som viktiga nycklar i en fungerande demokrati. Musse presenterade bl.a. det djupgående projekt han ansvarat för inom Budo- och Kampsportsförbundet i ämnet. Deltagarna fick vidare arbeta i grupper för analyser av Karateförbundets organisation och sina egna roller, för att presentera förslag och ge inspel till förbättringar framåt.

Eftermiddagen avhandlade distriktens roll inom ramen för temat med syfte att kraftsamla även där. Emma Helgesson föredrog den nysatsning som gjorde genom Distriktskonferensen i maj, vilken hon var projektledare för och som blev starten på förstärkt samarbete. Vidare presenterade Sylve Holmgren från Övre Norrlands SDF samt Andreas Fritsch, Stockholm, hur de valt att använda de ekonomiska stöd för Återstart samt Ledare som förbundet erbjudit samtliga distrikt. Det gavs många goda exempel på en inspirerande mångfald av aktiviteter kring hur man kan arbeta, med allt från olika typer av fria aktiviteter för barn, utbildning för ledare, team-building för domarkåren och kompetenshöjning kring tävling m.m.

Ordförande Ramon Malavé presenterade också direktiv för ny Distriktssamordnare, där uppdraget går till Kenneth Nordell. Syftet och målet är att Distriktssamordnaren ska vara en sammanhållande resurs mellan föreningar och SDF för att underlätta verksamheten. Vi hälsar Kenneth välkommen och önskar lycka till med arbetet! Mattias Garrido, ordförande för juridiska nämnden avslutade dagen med en lärorik genomgång i idrottsjuridik och vilket system kring rättssäkerhet som gäller för oss som förbund. Kvällen bjöd sen på gemensam middag på Långholmens Wärdshus.

Under söndagen fortsatte temat i workshop-format som uppföljning av de ämnen som togs upp under lördagen med målet att konkretisera åtgärder. Med ett öppet diskussionsklimat gavs många kloka idéer och värdefull feedback till fortsatt arbete.

Ett stort tack till samtliga deltagare för er tid, engagemang och trevlig gemenskap!