Allmän information om Landslaget

Den här informationen är till för att ge en överskådlig bild av landslaget och dess verksamhet. Den riktar sig främst till dig som är ny eller intresserad av landslagssammanhang, samt till föräldrar och tränare till aktiva som nyligen kvalificerat sig till landslagets verksamhet.

Varför har förbundet ett landslag?

Landslaget är Svenska Karateförbundets elitsektion för tävlingskarate, och dess syfte är att främja karate i Sverige genom att inspirera fler att börja tävla, samtidigt som det stödjer föreningslivet och medlemsrekryteringen. Landslaget spelar också en viktig roll i att motivera barn och ungdomar att engagera sig i sporten.

Vad är landslagets mål?

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisationen för svensk idrott och hanterar bland annat statligt stöd till svensk idrott, vilket har en stor betydelse för landslagets verksamhet. RF:s riktlinjer är därför styrande för landslagets verksamhet med ett fokus på seniorer och prestationer i internationella tävlingar och mästerskap.

”Landslaget har som övergripande mål att nå framgång i internationella tävlingssammanhang för seniorer, samtidigt som en bredare bas av internationellt framstående svenska utövare byggs upp.”

I generell mening har landslaget som uppdrag att skapa bästa möjliga förutsättningar för att landslagets aktiva ska nå framgång men grunden till framgång ligger i den kontinuerliga träningen i respektive klubb och privat samt genom ett aktivt tävlande nationellt och internationellt.

Hur är landslaget organiserat?

Landslaget strävar efter att upprätthålla och skapa en bred utvecklingsbas från de yngre åldersgrupperna upp till en nivå där atleterna har haft tillräcklig tid och möjlighet att anpassa sig till seniornivån i internationella tävlingssammanhang och dess utmaningar.

Samtidigt är det viktigt att lyfta fram och stödja atleter som visar exceptionell talang och en stark vilja att investera den tid som krävs för att träna på elitnivå, samtidigt som de agerar som förebilder och tydligt visar vad som krävs för att nå framgång.

Landslaget är indelat i tävlingskategorierna kumite och kata, och består av följande grupper eller trupper, beroende på ålder, utveckling och resultat:

  • Utvecklingsgrupper för U16, U18 och seniorer
  • Ungdomslandslag för U16 och U18
  • Seniorlandslaget

Det finns kvalificeringssteg mellan varje ålderskategori, och uttagningarna till ungdoms- och seniorlandslagen sker utifrån resultat, egenskaper och utveckling. Stödet och kraven i landslagsmiljön ökar gradvis med ålder och erfarenhet.

Hur fungerar uttagningarna till landslagets verksamhet?

För att kvalificera sig till landslagets verksamhet behöver man först uppnå tävlingsresultat på tävlingar som landslaget har valt ut, eller på SM, enligt bestämda krav. Om man lyckas med det blir man inbjuden till en utvärdering. Landslaget har två utvärderingstillfällen per år, i samband med vårt januariläger och augustiläger. Dessa utvärderingar är till för att kvalificera sig till landslagets utvecklingsgrupper, vilket är det första steget in i landslagets verksamhet.

Från utvecklingsgrupp till ungdomslandslag:

När man har kommit med i en utvecklingsgrupp kan man bli aktuell för ungdomslandslaget. Vi följer alla aktiva i utvecklingsgrupperna kontinuerligt och gör utvärderingar minst två gånger per år. Då tittar vi på dina resultat, din utveckling och dina egenskaper för att bedöma om du är redo för ungdomslandslaget. Ibland kan även någon som redan är med i ungdomslandslaget behöva gå tillbaka till utvecklingsgruppen om vi ser att det behövs mer tid för utveckling.

Uttagningar sker också om vi ser att du har utmärkt dig med tydliga förbättringar eller resultat i tävlingar. Det innebär att även om du är i utvecklingsgruppen har du alltid chansen att visa att du hör hemma i ungdomslandslaget.

Från ungdomslandslaget U18 eller utvecklingsgruppen seniorer till seniorlandslaget:

Om man ingår i ungdomslandslaget U18 och snart fyller 18 år eller är med i utvecklingsgruppen seniorer kan man bli aktuell för seniorlandslaget. Vi följer alla aktiva kontinuerligt och gör utvärderingar minst två gånger per år. Då tittar vi på dina resultat, din utveckling och dina egenskaper för att bedöma om du är redo för seniorlandslaget. Om man som aktiv i ungdomslandslaget inte blir uttagen till seniorlandslaget kan man i stället bli uttagen till utvecklingsgruppen seniorer, förutsatt att man har klarar uttagningskriterierna. Ibland kan även någon som redan är med seniorlandslaget behöva gå tillbaka till utvecklingsgruppen seniorer om vi ser att det behövs mer tid för utveckling.

Uttagningar sker också om vi ser att du har utmärkt dig med tydliga resultat i landslagets utvalda tävlingar. Det innebär att även om du är i utvecklingsgruppen seniorer har du alltid chansen att visa att du hör hemma i seniorlandslaget.

Vad avgör hur många aktiva det är i landslaget och hur fördelas resurserna?

Landslaget strävar efter att kombinera en långsiktig talangutveckling med ett fokus på prestationer för seniorer, detta för att skapa ett starkt och konkurrenskraftigt landslag, både nu och i framtiden.

De yngre utvecklingsgrupperna, såsom U16 och U18, spelar en avgörande roll för att bygga en stabil grund för framtida internationella tävlingar. Här handlar det om att identifiera och bidra till att utveckla unga talanger som har potential att prestera på hög internationell nivå om 5 – 10 år. Genom att erbjuda stöd, resurser, träning och tävlingserfarenhet kan landslaget bidra till att gradvis bygga de färdigheter och den erfarenhet som krävs för att nå den absoluta toppen som seniorer. Landslaget strävar efter att upprätthålla och skapa en bred utvecklingsbas för de yngre åldersgrupperna.

På seniornivå styrs förutsättningarna till stor del av World Karate Federations (WKF) regelverk och ranking, vilket kräver prestationer på högsta internationella nivå för att kvalificera sig till mästerskap som VM. För ett mindre land som Sverige, där antalet tävlande är färre, får det stor betydelse för vilka som kan bli uttagna till mästerskapen och tävlingar som Premier League.

Därför fokuserar landslagets på att skapa en stimulerande utvecklingsmiljö för de seniorer med störst potential i nuläget och ca 5 år framåt, där de kan få det stöd och extra resurser som krävs för att nå sin fulla potential, vilket blir styrande för antalet aktiva i seniorlandslaget. 

Hur är landslagets ledarskap organiserat?

Landslagets ledarskap är indelat i tre huvudsakliga grupper. Den första gruppen kallas ”Sportorganisationen Träning & Utveckling.” Precis som namnet antyder ligger fokus på kvalitativ träning och kontinuerlig utveckling. Rollerna i gruppen är enligt följande:

  • Sportorganisationen Träning & Utveckling:
  • Förbundskapten för kumite och/eller kata
  • Ansvariga landslagstränare – för kumite eller kata
  • Landslagsledare sportfrågor – för kumite eller kata
  • Assisterande landslagstränare – för kumite eller kata
  • Landslagscoach – styrka, kondition & nutrition
  • Landslagscoach – medicinskt ansvarig
  • Landslagscoach – idrottspsykologi

Nästa grupp är helt fokuserad på tävlingar, både förberedelserna inför och genomförandet under själva tävlingen. Lagledaren ansvarar för alla organisatoriska och praktiska frågor, vilket gör att tävlingscoacherna kan fokusera fullt ut på de aktivas förberedelse och stödet under själva tävlingen. Tävlingsorganisation är uppdelad efter ålderskategorier och tävlingsförutsättningar.

  • Tävlingsorganisationen för Seniorer eller för U16, U18 och U21:
  • Lagledare tävlingar
  • Ansvariga tävlingscoacher – för kumite eller kata
  • Tävlingscoacher – för kumite eller kata

Den sista gruppen är landslagets stab, som arbetar med strategi, organisationsutveckling, arbetsprocesser, information, marknadsföring och administration kring läger, tävlingar och liknande. En viktig del av stabens uppdrag är att avlasta de sportsliga ledarna, så att de kan fokusera helt på det sportsliga arbetet.

  • Landslagsstaben:
  • Landslagskoordinator – läger
  • Landslagsledare – SoMe & Administration
  • Landslagsledare – kommunikation
  • Sportchef

World Karate Federation

Landslaget deltar i tävlingar som arrangeras under World Karate Federations (WKF) regelverk. WKF är den största internationella organisationen för sportkarate och den enda som erkänns av Internationella Olympiska Kommittén (IOC). Organisationen representerar över tio miljoner aktiva utövare och har cirka 200 nationella medlemsförbund världen över.

Alla karatestilar är officiellt erkända av WKF, och varje kontinent har sin egen federation, till exempel European Karate Federation (EKF), som samlar 54 nationella medlemsförbund.

Vilka tävlingar och mästerskap deltar landslaget i?

De viktigaste mästerskapen för landslaget är:

  • Individual World Championships – arrangeras vartannat år i två separata mästerskap, ett mästerskap för seniorer och ett mästerskap för kadetter, juniorer och U21(JVM).
  • Team World Championships – arrangeras vartannat år för seniorer. 
  • World Games – arrangeras normalt var fjärde år för seniorer
  • European Championships – arrangeras varje år i två separata mästerskap, ett mästerskap för seniorer och ett mästerskap för U16 U18 U21(JEM).
  • European Games – arrangeras normalt var fjärde år för seniorer

De viktigaste tävlingarna för landslaget är:

  • Karate1 – Premier League (seniorer)
    Karate1 Premier League anses vara den mest prestigefyllda ligan inom karatevärlden och strävar efter att samla de 32 högst rankade i världen per kategori och viktklass i öppna mästerskap. Normalt arrangeras fyra Premier League-tävlingar per år, och en årlig vinnare per tävlingsklass utses för hela serien baserat på prestationer under kalenderåret. Tillsammans med EM är Premier League de tävlingar där man kan samla poäng för att kvalificera sig till VM.
  • Karate1 – Series A (seniorer)
    Series A är internationella tävlingar som syftar till att öka det årliga antalet WKF-tävlingar och samtidigt ge tävlande ännu fler möjligheter att förbättra sina positioner på WKF:s världsranking. Normalt arrangeras fyra Series A tävlingar per år.
  • Karate1 – Youth League (U12, U14, U16, U18 & U21)
    Youth League är utformad för att komplettera Premier League och Series A och fungera som en plattform för att utveckla unga karateutövare. Normalt arrangeras fem Youth League-tävlingar per år och majoriteten av tävlingarna anses de svåraste tävlingarna för ungdomar undantaget EM och VM.

Ovanstående innebär det att landslaget deltar på minst ca 15 – 16 tävlingar per år. 

Nordiska Mästerskapen (NM)
NM arrangeras av Nordic Karate Federation och är en prioriterad tävling för Svenska Karateförbundet, då den syftar till att stärka samarbetet mellan de nordiska länderna. Därför vill förbundet att landslaget deltar med en förhållandevis bred trupp.

NM är också en tävling där landslaget vill ge fler aktiva en möjlighet att tävla. I första hand gäller detta lovande utövare inom landslaget, men i undantagsfall kan även aktiva som varit frånvarande under en längre tid få chansen, till exempel tidigare landslagsmedlemmar som återvänder efter en långtidsskada. Beroende på landslagets truppstorlek kan landslaget även bjuda in utövare utanför landslaget att representera Sverige på NM, som ett engångstillfälle.

Om ni har frågor om landslagets verksamhet är ni mer än välkomna att kontakta landslagets ansvariga ledare för kommunikation, Tomas Norberg, på [email protected].

Policy avseende resor, logi & aktiviteter för Landslagets trupper